Jakie są potrawy wigilijne? Na co postawić w święta
Wigilia, zgodnie z polską tradycją, jest najważniejszym dniem sezonu świątecznego. Rodziny siadają przy stołach, aby wspólnie zjeść uroczystą kolację. Spożywa się po przełamaniu się opłatkiem i złożeniu życzeń, gdy pierwsza gwiazda pojawia się na niebie.
- Zgodnie ze zwyczajem posiłków powinno być 12. Czy wiesz jakie to potrawy?
- Każdy z nich powinien być próbowany w celu zapewnienia dobrobytu w przyszłym roku.
- Polskie potrawy wigilijne różnią się w zależności od rejonu kraju.
Spis treści
- 1 Jakie potrawy na wigilię?
- 2 12 potraw wigilijnych
- 2.1 Pierniki
- 2.2 Kapusta z grochem
- 2.3 Barszcz czerwony z uszkami
- 2.4 Sałatka warzywna
- 2.5 Karp smażony lub pieczony
- 2.6 Gołąbki (gołąbki nadziewane ryżem)
- 2.7 Pierogi z grzybami i kapustą
- 2.8 Chałka – challah (żydowski chleb pleciony)
- 2.9 Sernik
- 2.10 Kutia (deser z pszenicy i miodu)
- 2.11 Makowiec
- 2.12 Kompot (z wędzonych lub suszonych śliwek)
- 3 Jakie są tradycyjne potrawy wigiline?
Jakie potrawy na wigilię?
Czemu zastanawiamy się, jakie są potrawy wigilijne? Noc przed Bożym Narodzeniem to czas oczekiwania i przygotowań jest to chyba najważniejsze święto w Polsce! Wigilia to dzień wielkiego święta, kiedy cała rodzina zbiera się, aby jeść, pić, śpiewać, wymieniać się prezentami i życzeniami i ogólnie przyjemnie spędzać ten dzień. Ta wspaniała uroczystość jest w większości katolicka i jako taka jest traktowana bardzo poważnie. Niemniej jednak ta uroczystość nie przeszkadza jej być magicznym i zachwycającym wieczorem, podczas którego spożywamy tradycyjne potrawy.
Kolacja Wigilia jest centralnym punktem tego święta, jakie potrawy na wigilię przyrządzamy. 12 tradycyjnych polskich potraw wigilijnych nie jest tak naprawdę zbiorem zasad. Podczas przygotowywania tego artykułu szeroko dyskutowaliśmy na ten temat i wydaje nam się, że każda lokalizacja, miasto, rodzina i osoba ma inną opinię na temat tego, które posiłki powinny znaleźć się na tej liście. W rzeczywistości istnieje około 30 tradycyjnych potraw do wyboru. Te, które wybraliśmy, są najpopularniejszymi potrawami wigilijnymi.
12 potraw wigilijnych
Oto 12 tradycyjnych potraw wigilijnych, które wybraliśmy spośród różnych możliwości. Są to najpopularniejsze z potraw serwowanych w wieczór wigilijny.
Pierniki
Polskie pierniki, to znacząca atrakcja polskiego okresu świątecznego, a ponieważ te przysmaki są spożywane również w dniach poprzedzających noc wigilijną, są pierwszymi na naszej liście pysznych posiłków na niezapomnianą Wigilię.
Jest to tak długotrwały zwyczaj, że te pyszne słodycze mogą być datowane aż do 13 wieku! Ciasto jest nasycone specyficzną mieszanką aromatycznych przypraw, w tym imbiru, anyżu, cynamonu i gałki muszkatołowej. Musisz zacząć wcześnie, aby przygotować najsmaczniejsze Pierniki. Najdelikatniejsze, najsłodsze i najbardziej uzależniające pierniki, jakie można sobie wyobrazić, są tworzone co najmniej miesiąc przed Bożym Narodzeniem, a następnie pozostawiane do fermentacji! Piernik jest naprawdę pyszny z kieliszkiem grzanego wina.
Kapusta z grochem
Polska często kojarzy się z jedzeniem dużej ilości kapusty. Kapusta jest ulubieńcem Polaków i pojawia się w kilku z tych 12 tradycyjnych potraw wigilijnych. Można tu było włożyć różne dania z kapusty bez powodowania zamieszania, ale stawiamy na klasyczną – kapustę, która została po prostu usmażona i zmieszana grochem.
Barszcz czerwony z uszkami
Ta zupa jest słowiańskim przysmakiem. W ciągu ostatnich kilku tysięcy lat podróżowała po kontynentach i przeszła liczne modyfikacje. Wszystko zaczęło się od starożytnej zupy z barszczu, o której niektórzy mówią, że przybyła z Żydami. Urocza zupa gotowana jest z dużą ilością dobrze wyszorowanych buraków, bulionu warzywnego (który może być również wołowiną lub rybą przez resztę roku), cebuli, ziół i octu. Jest o wiele piękniejsza dzięki swym uroczym towarzyszom. Jedną z ulubionych rzeczy do dodania do zupy są uszka, czyli małe pierogi grzybowe, które wyglądają jak mini pierogi. Zamiast barszczu na wielu stołach można znaleźć aromatyczną zupę grzybową, zupa rybna.
Sałatka warzywna
Ta sałatka stała się podstawą i jest świetnym sposobem, aby dzieci (i dorośli) jedli warzywa. Marchew, marynaty, jajka, pietruszka, jabłka i cebula są krojone w małe kostki i mieszane z groszkiem), zanim zostaną utopione w kremowym białym sosie z majonezu, jogurtu i musztardy. Jest to doskonałe i idealne na wigilijną ucztę w Polsce.
Karp smażony lub pieczony
Jest to główna potrawa w naszym kraju. Niektórzy ludzie go uwielbiają, podczas gdy inni nim gardzą. Niezależnie od tego, większość ludzi podaje karpia, aby utrzymać tradycję przy życiu i dla tego jednego wujka odwiedzającego nas w wigilię, który ją uwielbia. Ryba jest często kąpana w mleku, aby usunąć smak stawu lub rzeki.
Gołąbki (gołąbki nadziewane ryżem)
Chociaż te faszerowane gołąbki są dostępne przez cały rok, są wegańskie w Wigilię w Polsce. Zamiast mięsa, gotujące się liście kapusty są delikatnie owinięte wokół mieszanki ryżu, cebuli i przypraw, zwieńczone sosem pomidorowym i pieczone. Tak, są również wykonane z kapusty, ale są też wspaniałe.
Pierogi z grzybami i kapustą
Pierogi z kapustą i grzybami to must-have w wigilijnym menu. W Polsce nie można zorganizować przyjęcia pierogów na stole. Jesień się skończyła i musimy korzystać ze słoików pełnych grzybów, które radośnie zbieraliśmy w poprzednich miesiącach. Pierogi gotuje się w gorącej wodzie po napełnieniu ciasta mieszanką pokrojonej w kostkę i smażonej kapusty oraz grzybów. W Polsce pierogi ruskie są również dobrym substytutem Wigilii.
Chałka – challah (żydowski chleb pleciony)
Możesz być zaskoczony, widząc tradycyjnie żydowskie danie z tej niezwykle chrześcijańskiej okazji, ale to po prostu pokazuje, jak głęboko, z szacunkiem (i zachwycająco) żydowska kultura i historia są splecione z polską. Chleb jest słodki i miękki, i jest podstawą polskiego życia; zasługuje na miejsce na stole, a także wśród 12 dań wigilijnych w Polsce. Chleb jest symbolem nowego życia oraz dobrobytu. Spożywanie chleba podczas wigilijnej kolacji ma zapewniać pomyślność w nadchodzącym nowym roku.
Sernik
Chociaż większość ludzi identyfikuje sernik ze Stanami Zjednoczonymi, będziesz zaskoczony, gdy dowiesz się, że słynny new york cheesecake pochodzi z Krakowa! Z pewnością są tacy, którzy wątpią w to twierdzenie, zapewniamy, że jest to całkowicie prawdziwe. Według legendy żydowska rodzina opracowała biały ser załadowany przysmakiem przed wyjazdem do Nowego Jorku, gdzie zasłynął z zachwycania kubków smakowych mieszkańców. Zasada pozostaje taka sama — to sernik — ale proces, składniki i gotowy wynik różnią się znacznie od standardowego stylu dostępnego na całym świecie. Zamiast mascarpone, polski sernik jest wytwarzany z twarogu, rodzimego sera (chociaż często używana jest mieszanka obu tych serów). Konsystencja jest nieco gęstsza, ale nadal jest kremowa i pyszna. To jeden z najpopularniejszych deserów w Polsce, a żadna polska Wigilia nie jest kompletna bez sernika.
Kutia (deser z pszenicy i miodu)
Trudno skategoryzować to klasyczne słowiańskie danie. To prawdziwa wigilijna podstawa w Polsce. Baza rozbitej pszenicy i maku jest moczona przez noc przed gotowaniem następnego ranka. Dodawane są słód, miód, orzechy i suszone owoce. Można cieszyć się kutią się przez wiele dni.
Makowiec
Jedzenie kawałka Makowca w pierwszą Wigilię w Polsce może być uzależniające. Mieszanka maku, rodzynek i miodu tworzy hipnotyczny smak makowca.
Kompot (z wędzonych lub suszonych śliwek)
To jest jeden z najbardziej rozpoznawalnych napojów w Polsce. Znajdziesz go w dużych miastach i małych miasteczkach, restauracjach i barach mlecznych, domach i szkołach w całym kraju. Kompot może być wykonany z dowolnego owocu (śliwek, wiśni, rabarbaru), mrożonego czy świeżego. Tradycyjnym sposobem przygotowania go na Wigilię w Polsce są wędzone lub suszone śliwki. Przed odcedzeniem charakterystyczny owoc gotuje się na kuchence z dodatkowymi przyprawami lub cukrami, jeśli to konieczne.
Jakie są tradycyjne potrawy wigiline?
Ponieważ Polska jest tak dużym krajem, to jakie potrawy są serwowane na wigilię, różni się w zależności od regionu. Niezależnie od różnorodności kuchni i wystroju, każdy dom stara się zachować przyjazną atmosferę. Przy każdym posiłku ustala się miejsce, zgodnie ze zwyczajem, dla niespodziewanego gościa, który może pojawić się w Wigilię. Rodziny przełamują się opłatkiem na krótko przed rozpoczęciem kolacji, składając najlepsze życzenia. Pod obrusami umieszczane jest siano, o którym mówi się, że przynosi dobrobyt. Potem nadszedł czas, aby przejść do kolędowania. Ten pamiętny wieczór kończy się typową wizytą w kościele na pasterkę, gdzie nadal upamiętniane są narodziny Zbawiciela.
Zobacz nasze inne artykuły