Zupka ogórkowa – jak ugotować przepyszną zupę ogórkową?
Zupa ogórkowa jest tradycyjną polską zupą. Każdy Polak chociaż raz jadł w swoim życiu zupę ogórkową. Zupa ogórkowa jest przede wszystkim zdrowa i smaczna, dlatego właśnie cieszy się taką popularnością. Zupa ogórkowa jest bardzo rozgrzewająca, dlatego szczególnie polecamy nasz przepis na chłodne zimowe lub jesienne wieczory. Głównym składnikiem, przez co tak znana jest zupa ogórkowa, jest, jak sama nazwa mówi ogórek. Ogórek ma wspaniałe działanie na organizm, nie dość, że jest bardzo smaczny, to do tego wspomaga pracę procesu trawienia. Zupa ogórkowa jest zalecana w wielu dietach. Taka zupa jest świetną alternatywą zamiast śmieciowego jedzenia. Zupa ogórkowa jest mało kaloryczna, dlatego warto ją wprowadzać do swojej diety jak najczęściej.
- Zupka ogórkowa to przepyszne danie, które możesz podać niemowlakowi, jak i całej rodzinie.
- Tradycyjna, polska zupka ogórkowa jest wartościowym i bardzo smacznym posiłkiem obiadowym.
- Przygotowanie zupy ogórkowej jest pracochłonne, ale łatwe do ugotowania. Każdy z nas przynajmniej raz w życiu miał przyjemność z tego posiłku i pewnie każdy z naszych czytelników ma już również swój własny sposób na to danie. Sugerując się naszym przepisem możesz mieć pewność, że zupka wychodzi naprawdę pyszna.
- Zupę ogórkową można ugotować ją na wywarze z dowolnego mięsa, ale my w szczególności polecamy chude i dietetyczne mięso
Spis treści
Zupka ogórkowa dla niemowlaka
Jeśli dziecko będzie jadło wspólnie z rodziną tę samą zupę, trzeba będzie niestety ograniczyć się z kilkoma składnikami, aby nie zaszkodzić dziecku. Na pewno ważne, aby zupka ogórkowa była zrobiona z samych zdrowych i naturalnych składników, co do których mamy pewność, że nadają się dla naszego bobasa. Również ważną rzeczą jest to, aby nasza zupka ogórkowa nie była zbyt tłusta, małe dziecko nie powinno jeść dużej ilości tłuszczu. Ważne jest również, aby w naszej zupce ogórkowej nie przesadzić z solą, pieprzem ani innymi przyprawami, warto je zastąpić ziołami, ale też ważne, aby nie przesadzić z ilością. Dziecko dopiero po około roku może zacząć spożywać sól w daniach, ale to też nie może być jej za dużo. Warto unikać soli w potrawach dziecka aż do końca drugiego roku życia. Warto również w zupce ogórkowej, jak i innych zupach ograniczyć zabielanie jej śmietaną lub zagęszczanie jej mąką. Jeżeli chodzi o warzywa, dziecku jest zalecane jedzenie dużej ilości warzyw, bardzo pozytywnie wpływa to na organizm dziecka. Przed podaniem dziecku zupki ogórkowej warto dowiedzieć się, czy nasza pociecha nie jest uczulona w żaden składnik w zupie.
Od kiedy dziecko może jeść zupkę ogórkową
Dziecko może jeść zupę ogórkową od 11 miesiąca życia, ale zalecane jest, żeby dziecko nie jadło jej zbyt często, warto unikać składników, które wymieniłem powyżej: sól, pieprz, ograniczyć tłuszcz, oraz śmietanę i zagęszczanie mąką i jak napisałem powyżej, zaleca się wyeliminować w każdym daniu sól i pieprz do 2 roku życia.
Zupka ogórkowa dla dziecka i całej rodziny – składniki
Składniki na porcję dla całej rodzinny
- chude mięso
- 5 marchwi
- 3 pietruszki
- 2 seler
- por
- koperek
- łyżka masła
- 5 ziemniaków
- 5 ogórków kiszonych
- woda
- odrobina pieprzu
- szczypta soli
Zupka ogórkowa dla dziecka i całej rodziny – przygotowanie krok po kroku
Nalej do garnka wody, około 3/4 garnka, zależy jakiej wielkości garnek posiadasz. Ustaw garnek na kuchence i poczekaj aż woda się zagotuje.
Kiedy już woda się zagotuje wrzuć do niej mięso.
Następnie dokładnie umyj marchewki i je obierz. Obrane marchewki ścieramy na tarce do warzyw na największych oczkach.
Teraz bierzemy pietruszkę myjemy dokładnie, obieramy i ścieramy na tarce na największych oczkach
Podobnie zrób z selerem, umyj, obierz i na koniec zetrzyj na największych oczkach na tarce
Teraz przyszła pora na pora. Umyj go bardzo dokładnie, opcjonalnie usuń z niego uschnięte liście. Pokrój go drobno
Następnie umyj dokładnie ziemniaki, obierz. Pokrój je drobno, tak aby kawałki nie były za duże dla dziecka.
Wodę w garnku zagotuj na wrzątek i wrzuć wszystkie przygotowanie wcześniej warzywa.
Teraz dodaj wszystkie przyprawy, ale nie przesadzaj z ilością, pamiętaj że robisz jedzenia dla dziecka, więc musi być ono delikatnie.
Dodaj do naszej zupy ogórkowej masło. Gotuj przez następne 15 minut do momentu aż wszystkie warzywa w garnku będą idealnie miękkie. Teraz zetrzyj ogórki kiszone i zetrzyj je dokładnie na tarce przez małe oczka, a potem posiekaj je drobno i dokładnie.
Na patelni roztop odrobinę masła
A następnie kiedy patelnia będzie już nagrzana, wrzuć na nią ogórki i podduś je wszystkie trochę.
Dodaj ogórka do garnka i zagotuj razem przez chwilę.
Na koniec pokrój dokładnie koperek i dodaj go do naszej zupki ogórkowej.
Nasza zupka ogórkowa jest gotowa. Życzymy smacznego!
Zupa ogórkowa, na czym gotować?
W klasycznym przepisie zupa ogórkowa jest gotowana na żeberkach i najczęściej są to żeberka wieprzowe, ja sam polecam również zupę ogórkową robić na żeberkach jagnięcych, lub można też robić zupę na drobiu np. ze skrzydełek kurzych, lub indyczych, lub udek. Jeżeli chodzi o mięsko dla niemowlaka, mięso nie powinno być tłuste, dlatego, jeśli zupka ogórkowa ma być dla dziecka najlepszy, będą udka z kurczaka lub indyka, albo skrzydełka. Dla dziecka sprawdzać się również dobrze będzie cielęcina lub mięsko z królika.
Tradycyjna zupa ogórkowa
Tradycyjna zupa ogórkowa pochodzi ze staropolskiej kuchni i bardzo często było na rodzinnym stole, nie zależnie od tego, czy rodzina była zamożna, czy nie. W tradycyjnej zupie ogórkowej powinny znaleźć się około 500 g żeberek wieprzowych i 500 g ogórków kiszonych.
Razsolnik – Rosyjska ogórkowa
Zupa ogórkowa jest również bardzo lubiana w Rosji. Rosyjski Razsolnik jest bardzo podobny do polskiej wersji, lecz w wykonaniu naszych wschodnich sąsiadów jest on gotowany na nerkach cielęcych, a jako dodatek najczęściej daje się pietruszkę, pora, selera, cebulę, szczaw i ziemniaki.
Zobacz nasze inne artykuły