Jak zrobić pyszne placki ziemniaczane? Na słodko lub wytrawnie
Placki ziemniaczane cieszą się wielką popularnością nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie! Placki ziemniaczane są dosyć wysokokalorycznym daniem, dlatego masz pewność że po zjedzeniu ich nie będziesz głodny. Placki ziemniaczane mają dużą zawartość witamin: C, B6, a także posiada dużą zawartość fosforu, potasu i żelaza, a to wszystko dzięki zawartych w nich ziemniakach. Poznaj nasz super łatwy przepis na niesamowicie pyszne placki ziemniaczane zarówno na słodko jak i na wytrawnie, którym nie oprze się nikt.
- Lista niezbędnych składników na ciasto na placki ziemniaczane na słodko
- Dokładna i prosta instrukcja jak zrobić przepyszne placki ziemniaczane na słodko
- Placki ziemniaczane to trochę czasochłonne, ale i bardzo proste danie.
- Sprawdź nasz tajemniczy przepis na placki ziemniaczane!

Spis treści
Składniki na placki ziemniaczane na słodko
Placki ziemniaczane – bardzo ważną częścią udanych placków ziemniaczanych jest dobranie odpowiednich składników. Placki ziemniaczane można zarówno robić z młodych ziemniaków jak i z tych starszych.
Podane składniki wystarczą na około 12 placków ziemniaczanych:
- 1 kilogram ziemniaków
- 3 łyżki mąki
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- olej lub smalec do smażenia

Jak zrobić dobre placki ziemniaczane na słodko – sposób przygotowania?
Placki ziemniaczane – aby nasze placki ziemniaczane się udały oprócz trzymania się listy składników trzeba również ściśle trzymać się sposobu przygotowania.
W pierwszym kroku należy dokładnie umyć ziemniaki i obrać je ze skórki.

Następnie nasze ziemniaki należy zetrzeć dokładnie na tarce na gładką masę i dodać do miski

Do naszych startych ziemniaków dodajemy jajka

Teraz przyszła pora na mąkę, przed dodaniem jej do miski przesiej ją przez sitko, dzięki temu mąką będzie napowietrzona, przez co nasze placki będą pulchniejsze i bardziej puszyste. Przesianą mąkę dodajemy do miski

Teraz już tylko został nam cukier. Dodajemy do miski

Wszystko precyzyjnie teraz mieszamy na gładką masę.

Teraz na patelnię dajemy odrobinę oleju i nagrzewamy.

Na każdy placek przypada około 3 łyżek masy na placki ziemniaczane. Nałóż masę na patelnie i przegładź wszystko łyżką.

Każdy placek ziemniaczany smaż rzetelnie po każdej stronie aż do momentu właściwego zarumienienia się. Zwykle dla każdej ze stron trwa to 3-4 minuty.

Nasze placki ziemniaczane są gotowe podawaj je z cukrem lub z czym tylko masz ochotę. Smacznego!!!

Składniki na wyśmienite placki ziemniaczane na wytrawnie
Placki ziemniaczane składniki – podobnie jak przy plackach ziemniaczanych na słodko ważne jest dobranie dobrych składników i odpowiednich ich proporcji aby nasze placki ziemniaczane były idealne.
- 1 kilogram ziemniaków
- 2 całe białe cebulę
- 2 jajka
- 2 całe ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka śmietana 12 %
- świeżo mielony czarny pieprz, drobno ziarnista sól morska
- olej lub smalec do smażenia
Przepis na placki ziemniaczane Magdy Gessler na – przygotowanie
Najważniejszym składnikiem placków ziemniaczanych jak sama nazwa mówi są ziemniaki, dlatego ważne żeby ziemniaki nie były byle jakie. Podany poniżej przepis jest przepisem samej Magdy Gessler, dlatego na pewno zachwycisz wszystkich smakiem pysznych placków ziemniaczanych.
W pierwszym kroku obierz ze skórki i dokładnie umyj nasze ziemniaki.
Zetrzyj ziemniaki na małych oczkach na tarce. Przełóż nasze starte ziemniaki do miski.
Kolejnym krokiem będzie dodanie do naszych placków ziemniaczanych cebuli. Opcjonalnie obierz cebulę z wysuszonych warstw. Teraz zetrzyj cebulę na małych oczkach na tarce i dodaj do naszych startych ziemniaków .
Całość wrzuć do sitka i postaw nad miską. Wyciśnij delikatnie naszą masę tak aby soki wleciały do miski. Całej wody jaka wyszła nie wylewaj. Naszą masę przełóż do innej miski.
Dodaj do naszych ziemniaków i cebuli mąkę, warto przed tym przesiać ją przez sitko, aby była napowietrzona i pulchna.
Do naszego ciasta dodaj 2 jajka
Przez praskę przeciśnij czosnek i dodaj do naszej masy, jeżeli nie posiadasz praski do czosnku możesz zetrzeć czosnek na tarce na bardzo drobnych oczkach.
Całą masę dokładnie wymieszaj.
Teraz z miski do której ściekały ziemniaki i cebula, wylej całą wodę i z dna zbierz skrobia które pozostały i dodaj do naszej masy. Wszystko ponownie dokładnie wymieszaj.
Do masy na placki ziemniaczane dodaj łyżkę śmietany
Dopraw teraz solą, oraz pieprzem, opcjonalnie dodaj ulubione zioła.
Wszystko po raz trzeci wymieszaj.
Rozgrzej patelnię. Nalej odrobinę oleju lub daj trochę smalcu.
Kiedy patelnia będzie już rozgrzana. Nalej porcję ciasta na patelnie. Jedna porcja ma około 3/4 łyżek, ale nie musisz się trzymać ściśle tych proporcji.
Smaż placki ziemniaczane z obu stron na złocisty kolor.
Usmażone placki ziemniaczane przełóż na talerz, warto aby na talerzu był rozłożony ręcznik papierowy, aby wsiąknął on nadmiarowy tłuszcz z naszego placka.
Nasze placki ziemniaczane są gotowe. Reszta należy do Ciebie, sam zadecyduj z czym zjesz swoje placki ziemniaczane. Smacznego!
Z czym jeść placki ziemniaczane?
Podczas przygotowania placków ziemniaczanych znaczącą rolę ma również dodatek z jakim będziemy nasze placki ziemniaczane podawać. To właśnie dzięki temu dodatkowi nasze placki ziemniaczane stają się czymś więcej niż po prostu suchymi plackami.
Z czym jeść placki ziemniaczane na słodko ?
Z czym jeść placki ziemniaczane na słodko? Tutaj chyba pierwszą i oczywistą odpowiedzią jest aby placki ziemniaczane jeść po prostu z cukrem, ale można też je podawać w innej kombinacji. Placki ziemniaczane świetne komponują się z konfiturą żurawinową, ale jak i również z innymi konfiturami. Nasze placki można również polać śmietaną z cukrem, lub samą śmietaną.
Z czym jeść placki ziemniaczane na wytrawnie?
Z czym jeść placki ziemniaczane na wytrawnie? W tym przypadku na to pytanie kombinacji jest więcej. Nasze placki można podawać z gulaszem, lub na przykład łososiem i śmietaną. Paprykarz w mojej opinii również pasuje z plackami. Placki ziemniaczane po węgiersku z dodatkiem pieczarek są pyszną kompozycją, podobnie jak i również placki z wędzonym boczkiem, cebulą, serem i szczypiorkiem. Wszystko zależy od tego jaki mamy gust kulinarny i na co mamy akurat ochotę, eksperymentuj!
Zobacz nasze inne artykuły