Jak zrobić dobre naleśniki w kilka minut? Poznaj nasz sekret!

Naleśniki – sekretny przepis na idealnego naleśnika. Naleśniki są znane na całym świecie, nie ma miejsca na naszej kuli ziemskiej, aby ktoś o nich nie słyszał. Każdy chociaż raz w swoim życiu jadł naleśniki i ile razy by się ich nie jadło, to nie mogą się znudzić. Naleśniki są niesamowicie proste w przygotowaniu i w dodatku bardzo smaczne. Na naleśniki składają się wyjątkowo proste składniki, dlatego nie musisz się martwić, że akurat danego składnika nie będziesz mógł znaleźć w sklepie lub że będziesz musiał szukać jakiegoś innego zamiennika, jak i również składniki, z jakich są zrobione, nie są wcale drogie, więc zbytnio się nie wykosztujesz, dlatego możesz je jeść na okrągło.

  • Rozpiska wszystkich składników potrzebnych na naleśniki
  • Dokładny przepis jak zrobić naleśniki
  • Różne pomysły na naleśniki na słodko i na wytrawnie
  • naleśniki w różnych krajach i ich kultura
  • porównanie patelni zwykłej, a patelni do naleśników
Naleśniki z konfiturą truskawkową i bananem
Naleśniki z konfiturą truskawkową i bananem

Ciasto na naleśniki to podstawa dobrego naleśnika

Ciasto na naleśniki to bardzo ważny element udanego naleśnika. Dobrze dobrane składniki pozwalają uzyskać idealną potrawę. Naleśniki można podawać na słodko albo w sposób wykwinty, dlatego każdy znajdzie coś dla siebie. Naleśniki są świetnym pomysłem na umilenie sobie wieczoru lub smacznego posiłku dla dzieci, są również świetnym pomysłem jako deser na niedzielnym stole, a przepis, który podaliśmy, jest przepisem samej Magdy Gessler, więc na pewno zachwycisz wszystkich gości ich smakiem.

  • 2 całe szklanki mąki pszennej (500 g)
  • 1 cała i 1/2 szklanki mleka  (375 ml)
  • 1 i 1/2 szklanki wody gazowanej   (375 ml)
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli

+ do smażenia będzie potrzebne masło klarowane lub olej rzepakowy

Naleśniki - składniki
Naleśniki – składniki

Naleśniki przepis – krok po kroku

Na samym początku przesiewamy mąkę przez sitko, nie musimy tego robić, lecz dzięki temu mąka zyskuje na puszystości i potem naleśniki będą lżejsze i pulchniejsze, dlatego samemu robiąc naleśniki, stosuję się do tego kroku i również go polecam.

Przesiewanie mąki na naleśniki
Przesiewanie mąki na naleśniki

Następnie wbij jajka do miski i ubij je na puch, najlepiej zrób to mikserem jeśli jednak go nie posiadasz, możesz to zrobić to ręcznie, lecz jednak zajmie to więcej czasu.

ubijanie jajek na naleśniki
ubijanie jajek na naleśniki

Następnie do miski z jajkami dodajemy wcześniej przesianą mąkę, mleko, oraz wodę gazowaną, nie musimy wcale dawać wody gazowanej i możemy ją zastąpić zwykłą wodą, ale dodanie tej gazowanej przyniesie znaczenie lepsze skutki, naleśniki zyskają na pulchności i lekkości, przez co będą znacznie smaczniejsze. Dodaj szczyptę soli do ciasta.

Dodawanie składników na naleśniki
Dodawanie składników na naleśniki

Kolejno wymieszaj mikserem dokładnie ciasto na naleśniki, tak aby miało ono jednolitą konsystencję. W cieście nie powinno być żadnych grudek

Mieszanie ciasta na naleśniki
Mieszanie ciasta na naleśniki

Jeżeli ciasto jest za rzadkie, dosyp odrobinę mąki pszennej, aby zgęstniało. W przeciwnym przypadku, jeżeli ciasto do naleśników jest zbyt gęsto trzeba dolać odrobinę wody gazowanej.

Sprawdzanie konsystencji ciasta na naleśniki
Sprawdzanie konsystencji ciasta na naleśniki

Na patelni na której będziesz smażyć naleśniki (ja osobiście używam specjalnej patelni do naleśników) wrzuć odrobinę masła klarowanego i poczekaj aż się roztopi.

Szykowanie patelni na naleśniki
Szykowanie patelni na naleśniki

Następnie wlej na patelnie trochę ciasta na naleśniki. Obracając patelnią, rozprowadź ciasto równomiernie po całej powierzchni. Smaż przez chwilę do momentu, kiedy nie zobaczysz, że brzegi naleśnika zaczną się odwijać od powierzchni patelni, wtedy przekręć go na druga stronę. Smaż do momentu, aż nie będzie dostatecznie gotowy, tutaj zależy to od Ciebie czy lubisz, gdy naleśniki są mniej lub bardziej przysmażone, sam wolę te bardziej przysmażone.

Smażenie naleśników
Smażenie naleśników

Następnie przełóż naleśnika do reszty i przykryj czymś na czas smażenia reszty.

Gotowe naleśniki
Gotowe naleśniki

A reszta procesu należy do Ciebie. Podawaj naleśniki z tym co najbardziej lubisz i na co tylko masz ochotę, w edycji na słodko lub na wytrawnie, jak wolisz.

Naleśniki z konfiturą truskawkową i bananem
Naleśniki z konfiturą truskawkową i bananem

Przepis na naleśniki

Naleśniki na słodko

Najczęściej, gdy mówimy o tym, co dać do naleśników, myślimy o twarogu wymieszanym ze śmietaną i cukrem, ale nie musimy kończyć naszej kreatywności tylko na tym jednym pomyśle. Naleśniki świetnie smakują z różnymi konfiturami i owocami. Dla mnie również pysznym rozwiązaniem jest również naleśnik z kremem czekoladowym i owocami np. truskawkami lub bananami. Również świetnym pomysłem na naleśnika jest mus z jabłek i z dodatkiem cynamonu. Naleśniki można również zjeść w stylu Amerykańskim z syropem klonowym. Kombinacji jest wiele, a wszystko zależy od twojej wyobraźni.

Naleśniki z serem, szpinakiem, łososiem, brokułami

Do naleśników wytrawnych możemy dać dobrego żółtego sera lub np. z mozzarellą i szpinakiem. Sam polecam też świetnie naleśniki z łososiem. Bardzo smaczną wariacją naleśników są te podane z brokułami, tak samo, jak w przypadku tych naleśników na słodko wszystko zależy od twojego gustu i tego, jaką masz wyobraźnię.

Naleśniki a kultura

Pierwsze wzmianki o naleśnikach pochodzą już ze starożytności, dlatego nie znamy dokładnego autora tego dania. W naleśniki znane są na całym świecie. W Austrii tradycyjne Kaiserschmarrn najpierw rwane są na małe kawałeczki, a następnie podawane z cukrem pudrem lub polane konfiturą. Rosyjskie Bliny zajmują bardzo ważną część kultury narodowej i najczęściej podawane tam są ze śmietaną. Słynne Amerykańskie Pancakes, czyli skład prawie każdego śniadania Amerykanina, podawane są z syropem klonowym. Indyjskie Dosa są wyrabiane z mąki ryżowej i soczewicy wymieszanych razem wodą. Pierwsze wzmianki o naleśnikach pochodzą z Aten z IV wieku p.n.e., więc jak sami widzicie, naleśniki towarzyszą ludziom od zawsze.

Patelnia do naleśników VS Patelnia tradycyjna

Jeżeli uwielbiasz jeść naleśniki i często są one na twoim kuchennym stole, warto pomyśleć o kupnie patelni naleśnikowej. Zwykłe patelnie mają dosyć wysokie brzegi, przez co ciężko je obracać, a jeżeli jesteś z tych osób, która woli podrzucać naleśniki w taki razie ta patelnia jest dla Ciebie. Patelnia naleśnikowa jest zdecydowanie lżejsza niż ta normalna, przez co podrzucanie jest znacznie łatwiejsze. Również dzięki patelni do naleśników i jej specjalnej powierzchni nie będziemy musieli zużywać aż tyle oleju na smażenie, przez co nasze naleśniki będą zdrowsze.

Patelnia do naleśników vs patelnia tradycyjna
Patelnia do naleśników vs patelnia tradycyjna

Zobacz nasze inne artykuły