Jak zrobić barszczyk czerwony? Przepis na tradycyjną i dobrą zupę
Barszczyk czerwony i pierwsze skojarzenie, które przychodzi nam do głowy? Wigilia. Barszczyk czerwony występuje na liście 12 potraw wigilijnych, ale również jest zupą, która przygotowywana jest na co dzień. Przepisów na barszczyk czerwony jest wiele, niektórzy swój przepis przenoszą z pokolenia na pokolenie, a niektórzy czerpią informację z internetu. Czy barszcz czerwony to trudna zupa do przygotowania, czy jednak w łatwy sposób możemy ją przyrządzić?
- Buraki z których przyrządzany jest barszczyk czerwony zawiera w sobie wiele witamin, które są istotne dla naszego organizmu.
- Kiedy tak naprawdę pierwszy raz usłyszano o barszczu czerwonym? Jak widomo były to już w XVI wieku.
- Czy barszczyk czerwony powstaję z wielu składników czy jest to jednak zupa, która aż tak nie ugryzie nas w portfel?
- Barszczyk czerwony możemy przyrządzić na bulionie, ale zarówno na zakwasie.
- Jaki dodatek jest najlepszy do barszczyku czerwonego? Mogą to być zarówno uszka, pierogi, ale również ziemniaki.
Spis treści
Barszczyk czerwony na wigilię i nie tylko
Barszczyk czerwony jest starą i powszechnie znaną zupą. Każdy na pewno kojarzy smak barszczu ze świętami lub rodzinnym obiadem u babci. Barszczyk czerwony jest zupą gotowaną na bazie jak każdy pewnie wie: buraków czerwonych. Jego znana nazwa pochodzi od Barszczu zwyczajnego, ziela które było najczęściej podstawą do gotowania kwaśnych zup. Barszcz czerwony jest bardzo smaczną, mało kaloryczną i przede wszystkim zdrową zupą. Buraki zawierają witaminę C , A, E, K, a także wiele witamin z grupy B, np. B12 lub B9. Buraki posiadają dużą zawartość żelaza oraz manganu. Buraki w formie zakwasu mają również ogromną ilość potasu, który pozytywnie wpływa na działanie układu nerwowego.
Barszczyk czerwony – historia
Barszczyk czerwony jest tradycyjną Polską zupą, znaną i lubianą przez wszystkich. Pierwsze wzmianki o Barszczu czerwonym pochodzą z XVI wieku i można o nich przeczytać w powieści Mikołaja Reja „Żywocie człowieka poczciwego”: „Ale kto się chce tym dziwom przypatrzyć, jako się chudzina żywi, idź na krakowski rynek, tam się nadziwujesz: ano jedna kiełbaski smaży, druga gzelce przedaje, druga wątrobę pieczoną z octem a z cebulą; druga też zwodzi, druga z opłatki po rynku i po ulicach biega, druga z wieńcy, druga z ziołki i z czyrwoną maścią siedzi. Więc i u krup, u śledzi, u masła, u świec, u śklenic, u jabłek, u żemeł, u botów, u ryb, u żuru, u barszczu, u ogórków, u rozmaitych ogrodnych rzeczy siedzi, a kto by się ich naliczył?”. Barszcz czerwony w staropolskiej wersji był robiony z rurą, czyli gotowany był z kości wołowej razem ze szpikiem i w takiej właśnie wersji był podawany.
Barszczyk czerwony – składniki
Nasz barszczyk czerwony przygotujemy w około 40 minut, ale gotować się on będzie musiał przez minimum 3 godziny ( barszcz czerwony + bulion)
- 1 kilogram czerwonych ćwikłowych (około 10 buraków)
- 2/3 ząbki czosnku
- przyprawy do smaku: sól i pieprz do smaku, cukier (około łyżeczki), majeranek
+ Potrzebny będzie nam bulion. Składniki potrzebne do bulionu:
- mięso na bulion ja dałem żeberka wieprzowe, ale świetnie nadadzą się również udka, skrzydełka i nóżki z kurczaka, lub kaczki lub szponder wołowy
- około 5 marchewek, u mnie te marchewki są nieduże, więc dałem ich trochę więcej
- 3 pietruszki (bulwa + natka)
- 1 por
- seler korzeniowy, ja osobiście dałem seler naciowy
- 1 cebula
- oraz przyprawy: sól, pieprz czarny, ziarnisty, oraz liście laurowe

Gotowanie bulionu na barszczyk czerwony krok po kroku
Naszą przygodę z barszczykiem czerwonym zaczynamy od zrobienia bulionu, spodziewam się że większość osób potrafi zrobić bulion, ale mimo wszystko przybliżę wam jego tworzenie.
Na początku zaczynamy do nalania do garnka około 3/4 wody, ilość wody zależy od tego jak duży posiadasz garnek. Następnie wstawiamy go na średni ogień. Myjemy dokładnie nasze mięso i dodajemy do garnka.

Następnym krokiem będzie dokładne umycie marchewek, obranie ich i dodanie do garnka.

Teraz umyj dokładnie pietruszkę i ją obierz. Pamiętaj żeby nie wyrzucać natki! Dodaj wszystko do garnka z naszym przyszłym bulionem.


Następnie umyj seler i go obierz, chyba że tak jak ja używasz do bulionu seler naciowy w takim razie jedynie go umyj i odetnij korzenie i dodaj do garnka.
Kolejnym krokiem będzie dodanie do naszego bulionu. cebuli. Pamiętaj! cebula jest jednym z warzyw którego się nie myje przed dodaniem. Obierz ją z pierwszych warstw. Następnie możesz ją opiec nad gazem przed dodaniem od garnka, ale nie musisz tego robić, lecz ten proces doda naszemu bulionowi wyjątkowy aromat.

Teraz kiedy wszystkie najważniejsze składniki mamy już w garnku pora na doprawienie naszego bulionu. Pieprzu dajemy około 5 ziarenek. Ziela angielskiego dajemy około 4 ziarenek. Dajemy 3 liście laurowe. Soli dajemy około 1 łyżkę.

Teraz zostaw nasz bulion na małym ogniu. Bulion powinien się gotować około godziny lub najlepiej dwóch godzin.
Gotowanie barszczyku czerwonego – krok po kroku
Kiedy już nasz bulion jest gotowy możemy przejść do gotowania naszego barszczyku czerwonego.
Na początku bierzemy się za umycie, obranie oraz pokrojenie naszych buraków. Buraki kroimy w cienkie paski, około pół centymetra grubości. Następnie dodajemy je do garnka z przyszłym barszczem czerwonym.

Obierz czosnek i dodaj go do barszczu czerwonego. Możemy również dodać do naszej zupy suszone grzyby.

Następnie wstawiamy nasz barszcz czerwony na godzinę i gotujemy na małym ogniu. Po tym czasie dodaj do garnka majeranek

Teraz możesz dodać do barszczu cukier, ja osobiście wolę jak barszcz czerwony jest słodszy, ale każdy ma swój gust i każdy woli inaczej.

Przypraw wszystko solą i pieprzem, możesz również dodać trochę wyciśniętego soku z cytryny do barszczyku czerwonego.

Możesz jeszcze trochę podgotować trochę barszczyk czerwony i jest on gotowy. Nasz barszcz jest gotowy. Teraz możesz podać gościom lub samemu zachwycać się jego wspaniałym smakiem. Smacznego!!!
Z czym jeść barszczyk czerwony ?
Barszczyk czerwony jest bardzo smaczną i pożywną zupą. Można go jeść bez niczego, lecz to po jakimś czasie może nam się znudzić i stać się monotonne. Podam teraz kilka propozycji z czym jeść barszczyk czerwony.
Najsłynniejszym dodatkiem do barszczyku czerwonego są pierogi z mięsem lub kapustą i grzybami, albo uszka. Barszczyk czerwony można również jeść z pasztecikami lub na przykład z krokietami. Barszcz można też jeść z ziemniakami i smażoną cebulką do obiadu. Ile ludzi tyle pomysłów, każdy lubi jeść barszczyk z czymś innym. Możecie w komentarzach podzielić się z nami z czym wy jecie barszczyk czerwony.
Zobacz nasze inne artykuły