Jak zrobić risotto? Z warzywami, z kurczakiem a może z grzybami?

Risotto pochodzi z północnej części Włoch. Risotto jest ulubioną potrawą z wykorzystaniem ryżu we Włoszech. Większość przepisów wykorzystuje w swoim składzie masło, wino oraz cebulę. Risotto różni się swoim składem w zależności od rodzaju dania lub regionu w jakim się je przyrządza. Jest wiele odmian tego dania, dlatego w zależności od tego jaki ryż wykorzystamy do risotto jej pozostałe składniki również się różnią. Risotto jest najczęściej gotowane na bulionie do momentu aż nie będzie miało ono gładkiej i kremowej konsystencji.

  • Spis większości pozytywów wynikający z jedzenia witamin zawartych w risotto
  • Różne rodzaje risotto oraz ich pochodzenie z różnych miejsc we Włoszech
  • Rozpiska wszystkich potrzebnych składników na risotto
  • Dokładny i prosty opis jak zrobić risotto
  • Krótki opis tego jak wygląda klasyczne risotto
  • informacja jaki ryż dobrać do risotto
  • Ważna zasada przy robieniu risotto – świeżość ponad wszystko
Risotto
Risotto

Risotto – właściwości

Risotto i co pierwsze przychodzi nam na myśl? na pewno jego wspaniały smak oraz sytość. Przygotowany jest z powszechnie dostępnych składników, dlatego nie powinno być żadnych problemów z ich zebraniem. Ryż, czyli główny składnik zawiera wiele węglowodanów. Dostarcza także białko i błonnik pokarmowy. Ryż jest świetnym źródłem witamin z grupy B, oraz stanowi również bogactwo witaminy E. Nasza wersja risotto nie będzie zawierać bulionu jak jest to zazwyczaj, ponieważ będzie ono zdrowsze i mniej kaloryczne.

Różne rodzaje risotto i ich pochodzenie

Risotto al Barolo – ten rodzaj risotto jest specjalnością Piemnontu. (obszar we Włoszech) Przyrządzany jest z na czerwonym winie. Często może też zawierać mięso i fasolę. 

Risotto al nero di seppia – to risotto pochodzi z Wenecji. Przygotowywane jest z mątwy razem z sepią (czarnobrązowy barwnik otrzymywany z woreczka czernidłowego mątwy) mątwy, dzięki czemu potrawa ma czarny kolor.

Risotto alla pilota – wywodzi się z kuchni w Mantui. (Włochy) Głównym składnikiem jest kiełbasa oraz wieprzowiną. Wszystko gotuje się także z dodatkiem sera. 

Risotto ai funghi – głównym składnikami są borowiki

Risotto alla milanese – pochodzi z Mediolanu(Włochy).  Gotuje się je  na bulionie razem ze szpikiem wołowym.  Doprawiane jest szafranem. 

Jak widać ile regionów tyle sposobów na risotto, dlatego jest ich jeszcze wiele wiele więcej.

Risotto alla zucca – gotowane jest z dynią. Dodaje się tam również gałkę muszkatołową i starty ser

Jak zrobić risotto ? – składniki

Czas przygotowania:

Ilość porcji wystarczy dla 7 osób.

Składniki:

  • 0,5 kg kurek
  • 2/3 cebulę
  • 1 cały ząbek czosnku
  • 2 łyżka masła klarowanego
  •  6 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka czarnego ryżu
  • 2 piersi z kurczaka
  • opcjonalnie woda
  • sól, pieprz, różne ulubione zioła
Risotto - składniki
Risotto – składniki

Jak zrobić risotto ? – krok po kroku

Jak zrobić ristotto? Na początku zaczynamy od nalania do garnka wody i zagotowania na ryż. Kiedy woda już się zagotuje, wtedy wrzucamy do niej nasz ryż. Ryż będzie się gotował przez około 30 minut, ze względu na to warto w tym czasie przejść do kolejnych kroków na naszej liście.

Gotowanie ryżu na risotto
Gotowanie ryżu na risotto

Po zagotowaniu się ryżu wyjmujemy i odcedzamy.

Odcedzanie ryżu
Odcedzanie ryżu

Teraz przechodzimy do kurczaka. Kroimy dosyć drobno w kostkę. Możemy doprawić go jakimiś przyprawami i ziołami. Ja osobiście dałem oregano, trochę przyprawy do gyrosa, oraz trochę przyprawy do kurczaka. Wrzucamy na patelnię i smażymy.

Krojenie kurczaka na risotto
Krojenie kurczaka na risotto

Rozpuszczamy trochę masła klarowanego na patelni

Rozpuszczanie masła klarowanego na patelni
Rozpuszczanie masła klarowanego na patelni

Smaż mięso do momentu aż będzie miękkie.

Smażenie kurczaka
Smażenie kurczaka
Smażenie kurczaka na risotto
Smażenie kurczaka na risotto

Teraz dokładnie umyj kurki i pokrój w plastry. Następnie dodaj na patelnię i duś razem na średnim ogniu.

Krojenie kurek na risotto
Krojenie kurek na risotto

W tym czasie również drobno posiekaj cebulę, potem wrzuć ją na patelnie i przysmaż chwilę na patelni. Następnie dorzuć do całości

Dodawanie cebuli do naszego risotto
Dodawanie cebuli do naszego risotto

Obierz czosnek i zetrzyj na tarce lub użyj do tergo praski do czosnku i dorzuć do naszego risotto.

Dodawanie czosnku do risotto

Wszystko duś razem na patelni przez jakiś czas

Duszenie wszystkiego na patelni
Duszenie wszystkiego na patelni

Do całości dodaj jogurt naturalny. Ponownie wymieszaj.

Dodawanie jogurtu naturalnego do risotto
Dodawanie jogurtu naturalnego do risotto

Wszystko ponownie duś razem na patelni przez jakiś czas. Jeżeli będzie taka konieczność podlewaj nasze danie co jakiś czas odrobiną wody.

Dolewanie wody do risotto
Dolewanie wody do risotto

Teraz przyszedł moment na doprawianie risotto. Dosyp soli, pieprzu, oczywiście z umiarem. Dodaj też teraz swoje ulubione zioła, ja dodałem zioła prowansalskie i oregano, szafran, oraz tymianek.

Doprawianie naszego risotto
Doprawianie naszego risotto

Do naszej patelni dodaj teraz nasz ryż i wymieszaj dokładnie.

Dodawanie ryżu do risotto
Dodawanie ryżu do risotto

Nasze danie jest gotowe. Smacznego!!!

Klasyczne risotto

Klasyczne risotto jest bardziej kaloryczne w porównaniu do przepisu, który podaliśmy powyżej. W zwykłym przepisie całość opiera się na duszeniu wszystkiego razem na patelni, aż wszystkie składniki nie będą miękkie, dolewając co jakiś czas bulionu i topiąc masło. W tradycyjnym daniu ryż nie gotuje się osobno  tak jak w naszej wersji tylko dodaje się go od razu do naszego dania ten proces jest odrobinę bardziej czasochłonny niż ten w podany w naszym przepisie, ponieważ ciągle trzeba stać przy daniu i pilnować czy się ono nie przypala i w razie potrzeby dolewać bulionu.

Jaki ryż do risotto?

Jaki ryż do risotto najlepiej wybrać? My daliśmy w naszym przepisie ryż czarny, ale nie musisz wcale iść ściśle z naszym przepisem. Możesz dać na przykład klasyczny biały ryż, lub na przykład ryż brązowy który również świetnie wkomponuje się w nasze danie. Jeżeli chciałbyś robić klasyczne risotto z brązowym lub czarnym ryżem trzeba zważyć na to, aby reszta składników nie wygotowała się przez czas w którym będzie się gotował nas ryż.

Risotto – najważniejsza jest świeżość!

Risotto nie jest jak zupa, dlatego nie smakuje tak samo po odgrzaniu. Po zrobieniu risotto możesz dać mu dojść jeszcze przez trzy minuty, a potem należy nałożyć na talerz i podać do jedzenia. Odgrzewane risotto traci już swój pierwotny smak i nie jest tak dobre jak te świeże, a zimne jest po prostu nie smaczne, dlatego pamiętaj o tym jak przygotowujesz risotto dla rodziny lub dla gości. Lepiej żeby poczekali chwilę aż skończysz robić danie, niż żeby jedli odgrzewane risotto.

Zobacz nasze inne artykuły