Sałatka gyrosowa
Sałatka gyrosową pochodzi z Grecji i jest jedną z najczęściej przygotowywanych sałatek Polsce. Sałatka gyrosowa cieszy się tak dużą popularnością, nie tylko dlatego, że jest bardzo smaczna i sycąca ale też jest bardzo prosta w przygotowaniu. W sałatce gyrosowej jest także mnóstwo potrzebnych witamin (A,E,C,B1 itd.), oraz składników mineralnych takich jak: magnez, żelazo czy cynk, dlatego jest bardzo zdrowa. Przekładana sałatka gyrosowa nada się do zrobienia na rodzinne spotkania, uroczystości czy też niedzielny obiad. Jest szybka w przygotowaniu, dlatego koniecznie skorzystaj z naszego przepisu na najlepszą sałatkę gyrosową i zrób ją już teraz!
Spis treści
Składniki na świetną sałatkę gyros
Jednym z najważniejszych procesów przy robieniu sałatki gyrosowej jest dobranie odpowiednich składników.
Podane składniki wystarczą na zrobienie 6 porcji sałatki gyrosowej:
- 3 filety z kurczaka
- 1 cała czerwona cebula
- 1 cały por
- ogórki konserwowe – cały słoik
- 1 cała czerwona papryka
- 1 puszka kukurydzy – cała
- 1 kapusta pekińska – około połowy
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- około 2/3 szklanki majonezu
- 6 łyżki oleju roślinnego
- 4 łyżki ketchupu
- przyprawa do gyrosa
Jak zrobić sałatkę gyros?
Sałatka gyros polega na równomiernym przekładaniu każdego ze składników do naczynia w odpowiedniej kolejności. Poznaj nasz wspaniały przepis na przygotowanie prostego i szybkiego w przygotowaniu posiłku którym na pewno zachwycisz całą rodzinę.
W pierwszej kolejności umyj dokładnie kurczaka. Pozbądź się z niego zbędnych błonek i kostek. Teraz naszego kurczaka wysuszamy ręcznikiem.
Filet pokrój w dosyć drobną kostkę, najlepiej nie grubiej niż 2 cm. Kiedy pokroisz już kurczaka w kostkę dodaj go do miski.
Do miski z kurczakiem nalej około 3 łyżek oleju, dzięki olejowi przyprawy dokładnie i z łatwością pokryją całego kurczaka.
Teraz naszego kurczaka dopraw przyprawą do gyrosa, możesz również dodać jakąś przyprawę do kurczaka od siebie, ja osobiście dodałem oregano. Warto włożyć go na jakiś czas do lodówki i w tym czasie przejść do przygotowywania reszty składników. Czas jaki powinien spędzić w lodówce wynosi około 30 minut.
W kolejnym kroku umyj sałatę, a następnie ją wysusz. Pokrój dosyć drobno i przełóż do osobnej miski.
Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę i przełóż do jeszcze innej miski.
Ogórki umyj rzetelnie i kolejno pokrój w kosteczkę. Podobnie jak to było z papryką i sałatą nasze gotowe ogórki przełóż do osobnej miski.
Czerwoną cebulę obierz i pokrój, przełóż do kolejnego pojemnika.
Teraz przyszedł czas aby zająć się porem, umyj go i odetnij korzonki. Całego pora pokrój drobno, naszego pora połóż na sitku i następnie przelej go wrzątkiem. Przełóż pora do kolejnej miski.
Naszą kukurydzę przecedź przez sitko wylewając całą wodę.
Na patelnie wylej 3 łyżki oleju i rozgrzej ją.
Kiedy patelnia będzie już gorąca wrzuć na nią kurczaka. Smaż obracając co jakiś czas aż nie przybierze złocistego koloru.
W trakcie smażenia warto doprawić nasze mięso pieprzem i solą.
Teraz do ostatecznego naczynia w którym będziemy podawać naszą sałatkę gyrosową dodajemy na dno naszego kurczaka.
Do naczynia na naszego kurczaka lejemy ketchup, kolejna warstwa składać się będzie z czerwonej cebuli. Potem dodajemy ogórki, kukurydzę, kolejno pora, paprykę.
Następnie mieszamy majonez z jogurtem naturalnym lub ostatecznie śmietaną, lub jeżeli boimy się że nasz sos zbytnio będzie ściekać możemy zamiast tego dać sam majonez.
Całość na koniec przykrywamy sałatą pekińską
Nasza sałatka gyrosowa jest gotowa! Teraz jedyne co musisz zrobić to podać ją gościom, lub samemu się nią zajadać. Smacznego!!!
Jak zrobić idealne mięso gyros?
Zrobić idealny gyros nie jest wcale ciężko. Najważniejsze jest to aby być przez cały czas przy smażeniu naszego gyrosu. Mięso nie może być zbyt przysmażone, ale ważne też żeby nie było surowe. Trzeba w kwestii smażenia odnaleźć złoty środek. Podobnie jest z przyprawami jakie dajemy do mięso gyros. Szczególnie ważne jest to aby przyprawy jakie damy do gyrosu nie przykryły smaku naszego mięsa. Przed smażeniem warto naszego kurczaka włożyć na 2 godziny do lodówki.
Zobacz nasze inne artykuły